9 geweldige vertragingsplug-ins voor mixen (+ mixtips) — Pro Audio Files

Artikel Inhoud

Bij het produceren en mixen van muziek is delay zo’n veelzijdig effect. Bij subtiel gebruik kan het een gevoel van ruimte creëren waarin tracks kunnen zitten, vergelijkbaar met reverb. Het kan creatief worden gebruikt om een ​​dreunende ambient-staart te creëren, je kunt een enkele herhaling gebruiken die is ingesteld op een vertraging van 40-100 milliseconden om eer te bewijzen aan vroege rock-‘n-roll of je kunt een pingpong-“throw-vertraging” instellen om je popmix klinkt meer geproduceerd en “duur”. Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop u delay in uw mixen kunt opnemen.

De geschiedenis van het opnemen van vertraging in muziekproductie is een interessante, en kan worden herleid tot het gebruik van meerdere magneetbandrecorders om een ​​echo-effect te creëren. Een signaal dat op de ene bandrecorder werd vastgelegd, werd naar een andere recorder gestuurd, die vervolgens naar de eerste recorder werd teruggestuurd. Het duurt een bepaalde tijd voordat dat signaal wordt gehoord, vandaar de term vertraging. Uiteindelijk begonnen spelers en technici zelfstandige vertragingseenheden te gebruiken, zoals de Binson Echorec, de Echoplex en de Roland Space Echo. Op een rek te monteren studioapparatuur kwam daarna, met processors zoals de Korg SDD-3000 en Lexicon Prime Time Delay die het geluid van de jaren 80 bepaalden. Tegenwoordig profiteren we van softwarebedrijven die plug-in-emulaties van vintage hardware-vertragingseenheden hebben gemaakt, terwijl we ook digitale tools hebben gemaakt die veel complexer en controleerbaarder zijn dan welke mechanische vertragingshardware dan ook.

Hier zijn mijn favoriete plug-ins om te gebruiken tijdens het mixen.

Hoewel ik elke plug-in voor vertragingen die in deze verzameling worden vermeld, gebruik, zou ik het waarschijnlijk kunnen doen met alleen EchoBoy. Het heeft alles wat je nodig hebt in een vertraging en meer. De kern van EchoBoy zijn 30 verschillende stijlen van vertraging die zijn gebaseerd op klassieke uitrusting, waardoor deze plug-in een echte geschiedenisles over vertraging is, naast een fantastisch hulpprogramma voor het produceren van muziek. Combineer deze stijlen met de ingebouwde high- en low-cut-filters, verzadiging en invoer- en uitvoerregelaars, en je kunt het karakter van je herhalingen kristalhelder, warrig, warm, dof, onbezonnen, enz. vormen. EchoBoy blinkt uit in het creëren van vertraging op vrijwel elk type signaal, inclusief zang, synths, gitaren en meer. Soms gebruik ik EchoBoy zelfs alleen als een “kleureenheid”, omdat de verzadiging en filters fantastisch klinken in combinatie met het unieke hout van de 30 stijlen.

Mixtip

Automatiseer de parameters van EchoBoy. Dit doe ik met alle soorten plug-ins om mijn processors een grotere mate van muzikaliteit te geven, en EchoBoy is daarop geen uitzondering. Ik zal parameters (meestal de feedback, mix en filters) toewijzen aan mijn MIDI-controller en de vertraging ‘spelen’ alsof het een muziekinstrument is.

Ik ben een grote fan van alle plug-ins van Valhalla DSP. Ze klinken fantastisch, de gebruikersinterfaces zien er strak uit en ze zijn zo ontworpen dat ze een gevoel van spelen stimuleren. Valhalla Delay beschikt over 10 verschillende vertragingsmodi, waaronder tape, HiFi, digitaal en meer. Het heeft ook bedieningselementen voor modulatie, drive, EQ en meer voor het verfijnen van de geluiden van uw delay.

Mixtip

Valhalla Delay is eigenlijk een uitstekend leermiddel als je meer wilt weten over delay en hoe specifieke bedieningselementen het algehele geluid beïnvloeden. Wanneer u van modus wisselt of over een andere parameter van Valhalla Delay zweeft, biedt de plug-in u een handig tekstblok onderaan de GUI waarin de parameter wordt uitgelegd. Slaap ook niet door FreqEcho, dat is een simpele maar vrij vertragingsplug-in verkrijgbaar bij Valhalla DSP.

Walhalla Vertraging

Terwijl de bovengenoemde delay-plug-ins je toegang geven tot veel verschillende delay-types, is de Korg SDD-3000 van Universal Audio een getrouwe emulatie van een hardware-eenheid die in 1982 werd uitgebracht en populair werd gemaakt door The Edge (gitarist voor U2). De SDD-3000 is echter geen one-trick-pony, want hij heeft tal van handige bedieningselementen onder zijn (digitale) motorkap: de ingang kan worden ingedrukt om een ​​gedreven geluid te creëren dat varieert van warm tot knapperig, het regeneratiegedeelte heeft lage en hoge filters om het timbre van je herhalingen aan te passen en de modulatiesectie kan worden gebruikt om je herhalingen een subtiele warble of een wild, alien-achtig effect te geven.

Mixtip

Hoewel ik de SDD-3000 overal voor gebruik, van zacht gezongen zang tot warme en warrige keyboards, gebruik ik hem ook graag bij het produceren van muziek. Dit geldt vooral bij het schrijven van gitaarpartijen die: emuleren het handelsmerk geluid dat The Edge van U2 populair werd tijdens het meest invloedrijke tijdperk van de band.

Korg SDD 3000

Als je het leuk vindt om diep in plug-ins te duiken en je signalen onherkenbaar te manipuleren, is Timeless 2 misschien precies de vertraging voor jou. Als je je geluid gewoon in een aangename, geloofwaardig klinkende echo wilt plaatsen, kan Timeless 2 dat ook aan, maar ik heb gemerkt dat ik voor langere tijd met deze plug-in aan het spelen was – vreemde, hyperresonante herhalingen vormgevend die kan het originele geluid volledig transformeren.

Mixtip

Als je Timeless 2 gebruikt, krijg je misschien de beste (of op zijn minst de meest interessant klinkende) resultaten als je het niet als een vertragingsplug-in beschouwt. Ik gebruikte het onlangs voor een synth-gedeelte en creëerde een subtiel modulerende drone die ik zou automatiseren tijdens specifieke delen van het nummer. Hoewel het in niets leek op het oorspronkelijke signaal, werkte het nog steeds als een charme.

Fabfilter Tijdloos 2

Hoewel H-Delay niet het brede scala aan flexibiliteit en sonische texturen biedt zoals sommige van de andere bovengenoemde delay-plug-ins, voor een warme en enigszins “korrelige” & aangenaam klinkende delay, zul je niet teleurgesteld zijn door dit aanbod van Waves . Het heeft modulatie, filters en tal van andere functies waardoor ik het kan gebruiken op bronnen zoals zang, gitaar, synthpad en meer.

Mixtip

Voor mij is de “Lo-Fi”-modus waar het is. Het rolt van het hoge einde van de herhalingen af ​​en helpt de vertraging wat meer achterover te leunen in de mix. Voor een vintage-geïnspireerde slap-back stijlvertraging met minimale herhalingen, schittert H-Delay.

Golven H-vertraging

Dit aanbod van Soundtoys is een mooi compliment voor EchoBoy. Het ziet er, klinkt en werkt heel anders dan de vlaggenschipvertragingsplug-in van het bedrijf. Primal Tap emuleert de Prime Time Vertraging, een aangekondigde hardware-eenheid uit de jaren tachtig. Het beschikt over een laagfrequente oscillator (LFO) waarmee je een heel interessante beweging en een refreinachtig karakter aan je herhalingen kunt toevoegen.

Mixtip

Ik pak PrimalTap als ik me creatiever voel en klaar ben om wat tijd te besteden aan het echt ontwerpen van mijn delay-geluid. De “freeze”-functie is geweldig om een ​​deel van het inkomende audiosignaal te pakken en het vervolgens smaakvol te herhalen of volledig te vernietigen met behulp van de ingebouwde modulatieregelaars van de plug-in.

Geluidsspeelgoed PrimalTap

Beide plug-ins zijn gemodelleerd naar op tape gebaseerde hardware-eenheden en hoewel ze elk hun eigen sonische sfeer en unieke functionaliteit hebben, gebruik ik ze vaak als ik gruizige, vintage-geïnspireerde vertragingen wil creëren. De Echoplex (EP-34) is uitstekend voor lange, dromerige feedback en wordt veel gebruikt op leadzang en elektrische gitaar. De Galaxy Tape Echo is een emulatie van een beroemde Roland-hardware-eenheid en kan in een wilde, huilende feedback worden gedreven. Het beschikt ook over een dikke, troebele galm, waardoor het effectief is voor speciale effecten.

Mixtip

Aangezien ik hier twee plug-ins toevoeg, wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om te vermelden dat ik bij een bepaalde mix waarschijnlijk meerdere verschillende vertragingen zal gebruiken, waaronder verschillende instanties op een enkele bron. Afhankelijk van de behoeften van de productie, kan ik een kwartnootvertraging, een pingpongvertraging, een slap-back en meer hebben. Zoals ik al zei, kan delay net zo nuttig zijn als reverb om een ​​gevoel van ruimte te creëren waarin tracks kunnen bestaan. Gewoonlijk zal het gebruik van slechts één vertraging niet het gewenste effect bereiken.

UAD Galaxy-tape-echo

UAD EP-34

Verkrijgbaar bij Plugin Alliance (ik heb het als onderdeel van hun mix- en masterbundel, wat ik ten zeerste aanbeveel) de Sandman Pro is een verrukkingsvertragingsplug-in voor tweakers. Het wordt geleverd met een overvloed aan bedieningselementen en esoterische functies die, eerlijk gezegd, in het begin een beetje overweldigend kunnen lijken. Dus als u op zoek bent naar een vertragingseenheid waarmee u met slechts een paar muisklikken een simpele slapback of pingpong kunt maken, wilt u misschien ergens anders kijken. Dit is absoluut niet bedoeld als een klop op de plug-in. Voor iedereen die bereid is een steilere leercurve aan te gaan, hebben de vooruitstrevende geesten in Houston, Texas en Fairfield, Californië-gebaseerde Unfiltered Audio een vertraging gecreëerd die snel evoluerende texturen, agressieve, luide herhalingen, huilende feedback kan genereren en tal van andere wild expressieve geluiden die niet kunnen worden gemaakt met andere software die ik heb gebruikt.

Ik kan niet snel of eenvoudig de volledige functieset van Sandman Pro behandelen, maar de geheime saus van deze plug-in is de “slaapmodus” die kan worden gebruikt om granulaire lussen te genereren die de gebruiker vervolgens kan moduleren, mangelen met ruis, re-pitch, reverse en nog veel meer. Het moet echt worden gebruikt (en gehoord) om het te geloven!

Mixtip

Hoewel er tal van muzikale toepassingen zijn voor Sandman Pro, zou ik deze plug-in absoluut kunnen gebruiken voor geluidsontwerp in film, televisie en game-audio. Slaap niet over deze vertraging als u hoopt uw ​​bronmateriaal onherkenbaar te maken.

Ongefilterde audio Sandman Pro

ADVERTENTIE

9. Welke voorraadvertraging er ook bij uw DAW komt

Zoals met elk type processor, hoeft u uw portemonnee niet te legen om kwaliteitsresultaten te behalen wanneer u met vertraging mixt. Het is veel belangrijker om te begrijpen hoe u vertraging in uw producties kunt opnemen dan om elke plug-in te bezitten die momenteel op de markt beschikbaar is. Dus hoewel ik veel liever gebruik zou maken van enkele van mijn favoriete vertragingsplug-ins die tot nu toe zijn genoemd, zou ik het zeker kunnen doen met de voorraadvertragingen die horen bij de DAW’s die ik het meest gebruik: Pro Tools, Logic Pro X en Ableton Live . Logic Pro X wordt eigenlijk geleverd met 5 afzonderlijke vertragingsplug-ins die elk hun eigen smaak en functionaliteit bieden.

Mixtip

Een andere handige tip bij het mixen met delay is om extra processing toe te passen op de delay. Veel delay-plug-ins worden geleverd met functies zoals ingebouwde filters, verzadiging, enz. En ik maak er zeker gebruik van tijdens het mixen. Bovendien zal ik vaak effecten invoegen na mijn vertragingsplug-ins om de vertraging alles te geven wat het nodig heeft om goed te werken binnen de context van de mix. Soms gebruik ik compressie om het niveau van de herhalingen gelijk te maken, verzadiging om wat bite of refrein toe te voegen om mijn vertraging wat breedte te geven.

Ableton-vertraging

De voorraadvertraging van Ableton Live

Hier zijn enkele audiovoorbeelden:


^ Geen vertraging

^ Valhalla Vertraging – Algemene instelling

^ Valhalla Delay – Synthy-instelling

^ Korg SDD-3000 – Lichte warbly vertraging

^ UAD EP-34 – Warme staart

^ Soundtoys Primal Tap – Freeze

^ FabFilter Timeless 2 – Entrofie-instelling

^ Soundtoys EchoBoy – Ruimte-echo

^ Soundtoys Echoboy – Binsonette

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Flickradio.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart